Hortikultura i ostale komunalne djelatnosti

Od 1995. godine ova je  djelatnost  usmjerena na izgradnju i održavanje zelenih površina u vlasništvu Grada Umaga, kao i pravnih osoba s područja Grada Umaga.

Svake godine u okviru ove usluge vrše se značajni investicijski zahvati na zelenim površinama, nakon čega ti prostori ulaze u redovito tekuće održavanje.

Za kvalitetno i trajno održavanje parkova i zelenila nužno je navodnjavanje, koje je do sada uvedeno na više lokacija po gradu, i svake godine taj broj se povećava.

Održavanje obuhvaća  :

    •    420.000 m2   travnjaka,
    •    500 m2  cvjetnih gredica i korita,
    •    4000 m2 trajnica i ukrasnog grmlja,
    •    400.000 m2 površina uz prometnice.

Ova usluga financira se isključivo iz Proračuna grada Umaga, a manjim dijelom i temeljem  ugovora o održavanju sa zainteresiranim pravnim osobama.
Uz stalno zaposlene djelatnike za izgradnju i održavanje zelenih površina, raspolažemo i profesionalnom mehanizacijom- kosilice, traktori i ostala specijalizirana komunalna vozila s priključcima. Radovi na održavanju zelenih površina traju kontinuirano tijekom cijele godine. Služba sudjeluje i u mnogim radovima dekoriranja grada za božićne i novogodišnje blagdane, te u raznim pučkim manifestacijama tijekom cijele godine. Tijekom zime dio djelatnika sudjeluje i u redovitim dežurstvima zimske službe grada.

U ljetnim mjesecima uglavnom se radi na košnji, grabljanju, utovaru i odvozu trave, zatim sadnji, okopavanju i plijevljenju cvjetnih gredica te orezivanju i oblikovanju trajnica, grmova i živica. U zimskim mjesecima se radi na orezivanju i oblikovanju krošnji stabala, sanitarnoj sječi istih, grabljanju lišća te sadnji i okopavanju trajnica, grmova i stabala.

Osim navedenog, u sklopu ove usluge vrši se stalni monitoring i uređenje plaža posebnim strojevima, redovito održavanje plaža u toku ljetnih i zimskih mjeseci, te redovito održavanje lokalnih i nerazvrstanih cesta na čitavom području grada.

Također, za potrebe „trećih lica“, uređujemo okoliš i okućnice i ostale radove na održavanju zelenih prostora. U budućem razdoblju, cilj je ovu uslugu ponuditi u što većem obimu zainteresiranim građanima kao i većem broju poduzeća koja imaju zelene površine u svom vlasništvu.
Ponosni smo na uređenje umaških rotora, parkova, cvjetnih gredica i korita, te ćemo nastojati ovaj nivo uređenosti zadržati i u budućnosti.

 

Pročitano 5550 puta

Copyright: Komunela d.o.o. Development: Studio web art