Dom umirovljenika

Pazinska tvrtka AG Studio d.o.o. i arhitekt Emil Ivančić potpisuju projekt umaškog Doma umirovljenika, a sukladno pravilniku o mjerilima razvrstavanja tih ustanova ovaj Dom bit će ustanova II kategorije. Namijenjen je građanima starije životne dobi s ciljem podizanja kvalitete njihovog života pružanjem zdravstvene, socijalne i psihološke pomoći. On ujedno jamči i bolju kvalitetu života obiteljima starijih koje zbog zahtjeva današnjeg suvremenog načina života nisu u stanju adekvatno odgovoriti na potrebe svojih starijih članova.

Potpisivanjem Ugovora o nastavku izgradnje umaškog Doma umirovljenika pristupa se njegovoj pretposljednjoj fazi kojom će biti dovršeni svi građevinsko-obrtnički radovi na unutrašnjosti, kao i radovi uređenja njegovog okoliša. Tome je prethodilo raspisivanje postupka javne nabave početkom mjeseca travnja okončanom u redovnom roku, s obzirom da na postupak i odabranog izvođača nije pristigla niti jedna žalba. U navedenom postupku nabave, između ukupno osam pristiglih ponuda, odabrana je ona koju je dostavila zagrebačka tvrtka Teh-gradnja d.o.o. kao najniža od svih valjanih, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 13.046.972,83 kn sa PDV-om. Predviđeni rok za dovršetak ove zahtjevne faze je 240 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja Izvođača u posao pod čim se podrazumijeva predaja potrebne dokumentacije od strane Naručitelja.

Važno je napomenuti da je prethodna faza odnosno ugradnja vanjske aluminijske stolarije i izrada fasade za koju je bila zadužena tvrtka Mipcro d.o.o. iz Ivanca uspješno i u roku okončana, a vrijednost tih radova je 2.826.908,98 kn sa PDV-om.Ukupna vrijednost svih do sada izvedenih radova iznosi cca 11. mil. kuna. Završnu fazu izgradnje ove, za žitelje Umaga i njegove okolice, iznimno važne te ujedno i najveće gradske investicije u posljednja dva desetljeća, činit će unutarnje opremanje objekta za koje se procjenjuje da će biti potrebno oko devet mil. kuna.

Sva sredstva koja su dosad uložena i koja će se još uložiti u ovaj važni objekt govore koliko će Dom biti funkcionalan, moderan i prilagođen zahtjevnim i specifičnim potrebama građana starije životne dobi. Moći će ukupno primiti oko 140 korisnika u stambenom dijelu, stacionaru i dnevnom centru raspoređenim na tri etaže, a na raspolaganju će im biti i različiti servisni sadržaji poput knjižnice, kapelice, restorana, polivalentne dvorane, frizerskog salona i ordinacije za medicinsku skrb. Predviđeno je da bi prvi korisnici mogli biti primljeni koncem naredne godine.

Dovršetkom ove vrijedne investicije otvorit će se pedesetak novih radnih mjesta za stručne osobe različitih profila, od službe za medicinsku njegu, službe socijalnog rada, prehrambeno-tehničke službe pa sve do službe za opće i računovodstvene poslove.

Osim što tvrtka Komunela zajedno sa Gradom Umagom ulaže napore kako bi se izgradnja ovog zahtjevnog objekta izvela u što kraćem roku, ulažu se i posebni napori da se ovaj moderni dom učini što pristupačnijim umaškim umirovljenicima. To znači da nadležne službe Grada već poduzimaju niz potrebnih radnji kako bi se umaški dom za starije i nemoćne umrežio u hrvatski sustav socijalne skrbi jer to u konačnici znači niže troškove boravka za umirovljenike.

Pročitano 4906 puta

Copyright: Komunela d.o.o. Development: Studio web art